Açık hücreli ve kapalı hücreli poliüretan köpük

Bu yazımızda sizlere açık hücreli poliüretan köpük ve kapalı hücreli poliüretan köpük arasında ki farkı, kullanım alanlarını, avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

Açık Hücre ve Kapalı Hücre Sprey Köpük Yalıtımda Nasıl Etkilidir?

Birçok insan, çeşitli nedenlerle evlerini, işyerlerini, kullandıkları çeşitli nitelikteki yapılarda yalıtım yapmayı tercih eder. Yalıtım yapmanın en yaygın sebeplerinin başında ise, enerji maliyetini en aza indirmek, çevre koşullarını iyileştirmek ve gürültüyü azaltmak yer almaktadır.

Kullanılabilecek birbirinden çok farklı yalıtım türleri vardır. Kimi müşteri ve uygulayıcılar konutları yalıtım yapmak için cam elyafı veya keçe yalıtımı kullanmayı tercih ederken, konunun uzmanı olanlar en etkili ve en uzun ömür sağlayan seçeneğin sprey köpük olduğunu bilir.

Açık Hücreli Ve Kapalı Hücreli Poliüretan Köpük

Açık Hücre ve Kapalı Hücre Sprey Köpük Nedir, Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sprey köpük yalıtım malzemelerinin iki ana türü vardır:

  • Açık hücreli poliüretan köpük,
  • Kapalı hücreli poliüretan köpük.

Her ikisi de geleneksel yalıtımlardan daha iyi performans gösterse de bunların hangisinin, hangi projede, ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiğine dair önemli hususlar vardır.

İki tip arasındaki önemli fark, ısı akışına karşı malzemenin direncini derecelendiren toplam R değeridir. Isı akışına karşı direnç R değeri ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla ısı direnci elde edersiniz.

Açık hücreli köpük daha az yoğundur ve köpük hücrelerinin oluşmadığı ve birbirine kenetlenmediği boşluklar içinde serbest akan havadan oluşur.

Kapalı hücreli köpük çok daha yoğundur, bu nedenle bileşiminde gözenekli değildir. Bu sebeple hava içeride hapsolur, köpüğün hücreleri daha sıkı, suya dayanıklı bir tabaka oluşturmak için birbirine daha yakın bağlandığından, açık hücreli köpüğün kaplayacağı aynı alanı doldurmak için bu tür köpüğün daha fazlasını alır.

Açık hücreli sprey köpük yalıtımı özellikleri nelerdir?

Açık hücreli sprey köpük yalıtımı daha az kimyasal içerik içerir. Açık hücreli sprey köpük genellikle daha ucuzdur.

Açık hücreli sprey köpük yalıtımı hangi alanlarda etkilidir?

Gözenekli yapısı nedeniyle, bu yalıtım suya dayanıklı değildir, bu nedenle bölgedeki nemin daha az olduğu durumlarda en iyi şekilde kullanılır. Başka bir deyişle, açık hücreli köpük suya girme olasılığının çok daha düşük olduğu alanlarda veya iç mekanlarda kullanılır.

Açık hücreli sprey köpük, iyi bir hava bariyeri olmasına rağmen, bilmeniz, göz ardı etmemeniz gereken püf noktası: ‘su, nem ve buhar bariyeri için iyi bir çözüm değildir’.

Her yalıtım tipine, yalıtımın ne kadar havayı geçirdiğini gösteren belirli bir "R-değeri" atanır. R değeri ne kadar yüksek olursa, gözenekler o kadar sıkı ve havayı o kadar kısıtlayıcı olur.

Açık hücreli köpük yalıtımının R değeri 4.3'tür. Açık hücreli sprey köpük, daha az hava girmesine izin vermenin ve ısının kaçmasını önlemeden çok, sesi azaltmada çok daha üstündür. Açık hücreli sprey köpük için en etkili ve tercih edilebilecek en önemli fonksiyonu gürültü azaltmadaki etkisidir demek yanlış olmaz.

Açık hücreli sprey köpük gürültü azaltma etkisi sağladığı için en çok iç duvarlarda kullanılır, bu tür görev ve projelerde tercih edilir. İç duvarlarda kullanıldığında, açık hücreli sprey köpük, bir ses yalıtım bariyeri olarak iyi çalışarak gürültü seviyesini düşürmede etkili bir performans gösterir.

Dış mekan kullanımı önerilmediğinden açık hücreli sprey köpük uygulama alanı sınırlıdır.

 

Açık Hücreli Ve Kapalı Hücreli Poliüretan Köpük

 

Kapalı hücre sprey köpük yalıtımı özellikleri nelerdir?

Kapalı hücre sprey köpük yalıtımı, açık hücreli sprey köpük kullanımının tersine hava ve su buharı için mükemmel bir bariyerdir.

Kapalı hücreli sprey köpük yalıtımı hangi alanlarda etkilidir?

Kapalı hücreli sprey köpük yalıtımı püskürtüldüğünde, sevk maddesi ekstra bir yalıtım katmanı ekleyerek bu tip yalıtımın R değerini 6,0'a yükseltir.

Bu köpük türü açık ve gözenekli olmadığı için, bir taraftan sıcaklığı korurken diğer taraftan sıcaklığın kaçmasına izin vermeyen bir sızdırmazlık özelliğine sahiptir.

Hücrelerin kapalı veya sızdırmaz yapısı, ürünün nem direncini ve hava koşullarına dayanıklılığını iyileştirir ve bir kez uygulandığında alt tabakaya ilave güç verir.

Bu nedenlerden dolayı, kapalı hücreli köpük, genel olarak, duvarların ve bodrum katlar ve sürünme alanları gibi zemin seviyesinde veya altında bulunan alanların yalıtılmasında daha iyi çalışır.

Kapalı hücreli köpükler genellikle ticari çatılar gibi daha fazla mukavemete ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılır.

Yağmur suyu genellikle dış duvarlara girebilir, bu nedenle nem bariyerleri olmayan açık hücreli köpük, suyun gözeneklerinden içeri girmesine izin verdiği için bu alanlar için ideal değildir.

Kapalı hücreli köpük iç duvarlarda da kullanılabilir, ancak uygulama maliyeti nedeniyle genellikle ticari olmayan bina alanlarında bunu yapmak çok rantabl değildir. Bu nedenle tercih edilmiyor.

Kapalı hücre sprey köpük yalıtımı, çatı kaplama gibi dış mekan kullanımı için mükemmeldir ve rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bir evin veya binanın her yerinde, yalıtımın gerekli olduğu her yerde kapalı hücre sprey köpük yalıtımı kullanılabilirsiniz. Bu konu ve alanlarda tercihiniz olabilir. Fakat para tasarrufu nedenleriyle, müteahhitler, uygulayıcılar ve müşteriler kapalı hücre köpüğünü genellikle dış duvarlara püskürtmede tercih ediyor.

Açık hücreli köpükler ve kapalı hücreli köpükler her ikisi de bir ev veya bina içinde yalıtım için çok etkili olabilir, ancak kapalı hücreli köpüklerin, dışarıdaki hava koşullarına maruz kaldığında işlevsel olarak daha üstün olduğunu aklınızın bir yerine not edin.

 

Açık Hücreli Ve Kapalı Hücreli Poliüretan Köpük

 

Açık Hücreli ve Kapalı Hücreli Köpüğün Faydaları Nedir?

Köpük püskürtüldüğünde, duvardaki küçük çatlaklara ve çatlakların içine girerek genişler. Bu, sıcak veya soğuk havanın dışarıya kaçmasını engellediği gibi dışarıdaki sıcak veya soğuk havanın da içeri girmesini engelleyen ekstra bir katman oluşturur.

Sprey köpüğün yoğunluğu da işitsel bileşenleri engellemek suretiyle bir konutun iç mekanını, hatta odalar arasındaki gürültü seviyesini bile sessiz tutabilen bir ses geçirmez bariyer görevi üstlenir.

İçerideki ısıyı tutma, dışarıdaki sıcak ve soğuk havayı içeri almamayla birlikte ses yalıtımı, sprey köpük kullanmanın, tercih etmenin en önemli nedenleridir. Ancak bununla birlikte diğer tercih nedenlerini de gözden kaçırmamak gerekir:

Sıkıca kapatılmış dış duvarlar, polen gibi alerjenlerin yarıklardan ve çatlaklardan gizlice girmesine karşı daha dirençli bir bariyer oluşturur.

Aynı şekilde; böcekler ve kemirgenler gibi istenmeyen zararlı haşereleri dışarıda tutmak için de önemli görev üstlenir. Duvarlardaki küçük boşluklardan yollarını bulan bu haşereler için bu boşlukları işgal eden köpükle, özellikle de kapalı hücreli köpük malzeme ile giriş ciddi şekilde kısıtlanır.

Köpük sprey uzun ömürlüdür. Bu nedenle bir kez yapıldığında, uygulandığında herhangi bir şekilde yeniden uygulama ihtiyacı veya değişiklik yapılmasının gerekmesi çok uzun zaman alır.

Duvarların evin yükünü taşıyabileceğini garanti eden bir yapı yönetmeliği olsa da, doğa olayları dikkate alınmaz. Köpük yalıtımı ayrıca yoğun kar, güçlü rüzgar, fırtına, kasırga hatta deprem durumunda duvarların gücünü güçlendiren bir bağlayıcı madde görevi görür.

Sprey Köpük Yalıtımı Ne Zaman Kullanılmamalıdır?

Sprey köpüğün çok mükemmel faydaları olsa da, dikkate alınması gereken bazı sınırları vardır.

Bazı yerlerde sprey köpüğün kullanımı tavsiye edilmez. Bazı durumlarda uygulanması yüzde 100 güvenli değil olmayabilir. Örneğin, kullanılan açık bir alanda ortada bırakılacak bir duvarı yalıtmak için sprey köpük kullanılmamalıdır.

Genel olarak yalıtım, yalnızca boyamak için pürüzsüz bir yüzey olarak değil, aynı zamanda yangın durumunda koruyucu bir tabaka olarak da işlev gören Alçıpan veya duvar kaplaması ile örtülür. Bazı sprey köpükler iç mekanlarda kullanım için onay almasına rağmen, çoğu, bitmiş köpük yüzeyine uygulanacak koruyucu bir bariyer veya kaplama gerektirir.

Sprey köpük ekipmanı ve malzemelerini tedarik etmek kolay mıdır?

Sprey köpük seçeneklerinin arasında kalmak, yeni sprey köpük işletmeleri için kafa karıştırabilir.

Bu konuda çok çeşitli sprey köpük ekipmanı ve malzemeleri mevcuttur. Sizin ya da şirketinizin yapmak istediği işin türüne bağlı olarak, büyük mobil sprey köpük ekipmanlarından basit taşınabilir sprey köpük yalıtım kitine kadar birçok seçenek bulmak mümkündür.

Sprey köpük ekipman ve malzemeleri çok çeşitli, nasıl seçmeliyiz?

Hangi malzemenin kullanılacağını seçmek aslında oldukça basittir. Bununla birlikte, piyasada çok sayıda malzeme üreticisi var. Tabii ki bu da üretici ve ürün seçmeyi biraz zorlaştırıyor.

Biliyorsunuz ki tek beden elbise herkese olmaz. Benzersiz sprey köpük ihtiyaçlarınızı ve gereksinimlerinizi anlamak ve bunlara pratik, etkili ve kaliteli çözüm bulmak için uzman eğitimi hayati önem taşır. Pusmak Makina, projeniz için en uygun malzemeyi seçmenize yardımcı olacak.

Size en iyi sonuçları elde etmeniz için hangi köpük uygulanması seçmeniz gerektiğinin yolunu gösterecektir. Sprey köpük eğitimi ve sprey köpük hakkında bilgi alma konusunda Pusmak Makina, ekipmanı görmenizin, özel ihtiyaçlarınızı değerlendirmede yardım almanızın harika, en kestirme, en pratik ve en kazançlı yoludur. Pusmak Makina, size konuyu ve işinizi öğrenmeniz için birçok soru sorma fırsatı sunar.

Müşterilerinize en iyi şekilde hizmet edecek ekipman, malzeme ve eğitim alternatiflerini seçerken Pusmak Makina ile iş birliği ve fikir birliği halinde olmanız, kazancınıza kazanç katacak, emeğinizin ve hakkettiğinizin karşılığını almanızı sağlayacak.

Poliüretan makinası ile yeni işinizde yardımcı olmamız için lütfen Pusmak Makina ile iletişime geçin.

Telefon +90 352 311 50 01
Email [email protected]
Adres
Organize Sanayi Bölgesi 5. Caddesi No:11, 38170 Melikgazi/Kayseri
{ "data":[{"event_name":"ViewContent","event_time":1713434375,"action_source":"website","event_source_url":"https://www.pusmak.com/blog/acik-hucreli-ve-kapali-hucreli-poliuretan-kopuk","user_data":{"client_ip_address":"172.69.58.88","client_user_agent":"claudebot"}}],"test_event_code":"TEST39059"}